SPIS NU DE FORBANDEDE ÆBLESKIVER

DIÆT OP TIL PHOTO SHOOT, VIRKELIG?
21. november 2017
ER DU SÅDAN EN DER GØR EN FORSKEL?
10. december 2017
Vis alle

SPIS NU DE FORBANDEDE ÆBLESKIVER

Jeg fik simpelthen nok (som mange gange før – dette var dog tydeligvis dråben), da endnu en julemåned skulle til at begynde sidste år. Nok i forhold til igen at skulle se på mange af landets ’sundhedseksperter’’ og magasiner formidle, hvordan folket nu skulle spise både glutenfri æbleskiver, sukkerfri konfekt, undgå hvede og alt det fede, og lige pludselig bevæge sig dobbelt så meget, end de for eksempel gjorde i november måned. Slap nu af, for fanden, var min tanke endnu engang. Min anden tanke var, at jeg virkelig fik ondt af alle de mennesker, som har et forskruet forhold til sundhed.
Selvfølgelig ikke kun i december, men som gentagne gange – og flere gange om året – hopper med på det ene, andet og tredje trip. Jeg ved nemlig igennem mit arbejde, hvor meget det bryder mennesker ned på den lange bane at hoppe på den vogn. Hvor meget energi, det tager fra dem at skulle bage, lave mad, faste, spise, detoxe, træne og ikke mindst tænke på alle de specielle måder, de skal leve sundt på – og samtidig få massive resultater og helst alt sammen i går.
Det er en uendelig jagt efter noget, som basalt set kun kan ændres indeni en selv, hvis det vel at mærke skal være et vedholdende resultat. For mange bliver det en besættelse hver gang, de går i gang med ’projekt sund livsstil’’, hvis det altså ikke allerede er en besættelse i form af den måde, de allerede har sundhed i deres hverdagsliv på. DET er nedbrydende og giver ikke et stærkt selvværd det meste af tiden.
Bloggen blev læst af flere tusinde og havnede i både Berlingske og BT. Mit håb var/ er at den kan være med til at give dig stof til eftertanke, inden du måske ‘lige om lidt’ (igen) bliver viklet ind i et sundhedskoncept, som bryder dig mere ned end bygger dig op.

 

‘SPIS NU DE FORBANDENDE ÆBLESKIVER’. Sådan lød overskriften på den blog, som blev læst af flere tusinde den jul, jeg fik nok’’ og efterfølgende gjorde sit indtog i flere aviser og en radiostation. Den blev også startskuddet for mig til for alvor at gå i gang med min fjerde og seneste bog ‘KOM SÅ’. Fordi det netop altid har ligget mig meget på sinde, hvorfor mennesker igen og igen vælger at gå ned ad den forskruede sundhedsvej. Der, hvor de enten tror, noget skal gøre det for dem, eller at det kommer til at ske på kort tid ved netop at følge det ene, andet eller tredje fix men som for rigtig mange i sidste ende udløser et anstrengt og f***** up forhold til mad og træning og dermed sig selv.  Altså ender de med at gøre det modsatte af, hvad hensigten var, nemlig at nedbryde sig selv, både i krop og sind.

Måske er det også dig, der lige nu sidder og læser her, som oplever dette. Hvis ja, så kender du lige præcis den følelse af, hvad det har gjort//gør ved dig. Ikke rart, vel?? Men bare rolig. Der er en vej ud på den anden side, hvor du får det godt igen. Hvis du er parat til at være ærlig overfor dig selv og tydeligt se hvad det er du har gang i og begynde at gå i en ny, stærkere og mere holdbar retning.

Til at starte med kan du læse artiklen om de berømte æbleskiver, også selvom du måske allerede har læst den en gang, men stadig ikke har fattet det.

Lige om hjørnet starter julemåneden.  Allerede nu støder jeg på antigluten, sukker, fedt- og laktosefri, og ’hvad har vi ellers af dit og dat’’. Senest var det æbleskiver, jeg faldt over. Dem, vi for alt i verden skulle undgå og hellere vælge den ’sundere‘‘ udgave af. Altså, uden sukker og uden hvede og uden ’bla bla bla’’. Mine tanker lyder nogenlunde sådan her, når jeg støder på dette fænomen: “I kan tage og stikke jeres glutenfri æbleskiver op, hvor peberet gror, imens I messer, at det er vejen frem til at opnå at leve en stærk og sund livsstil” (og nej, jeg henvender mig ikke til dig, der er blandt de få, der faktisk er intolerant overfor hvede/gluten mm.). Imens spiser jeg selv den ægte af slagsen (og helst mor Monas hjemmelavede – eller Irmas de bedste glider også fint ned) med hele moletjavsen, som selvfølgelig er hindbærmarmelade og flormelis.

Samtidig gentager jeg for mig selv, hvor fedt det egentlig føles igen i år aldrig at have været stærkere og yderligere aldrig at have gået på kompromis med min integritet for at tjene endnu flere penge og få endnu mere opmærksomhed – med det formål at sælge folk katten i sækken  (som f.eks. gluten- og sukkerfri det ene, andet eller tredje, ’som vi jo alle ved’’ er vejen til at knække koden til den sunde levevis. Ja, men så held og lykke med dét). Du skal selvfølgelig gøre, som du vil, og hvad du synes, giver mening for dig. Men lad mig sige det sådan her. Hvis du endnu ikke har opnået forandring til trods for utallige forsøg på at gå ned af dén vej, så skal du nok regne med, at det ikke er dér, du finder det, du søger.

Tydeligvis provokerer jeg dig også lidt her, og ja, du har ret, jeg gentager også mig selv, når det kommer til dette budskab. Hvorfor?? Fordi lige pludselig er du vågnet op og er KLAR!! Klar til, at du endelig forstår dét,  jeg skriver og taler om, og når du er dét, så er der håb for, at du også fatter, at du skal gøre noget helt andet og gå til højre i stedet for til venstre. Måske er det ikke i dag, måske er det om nogle måneder, måske er det aldrig. Fordi du blender ind i mængden og flertallet af alle dem, der enten opgiver at opnå dét, de drømmer om, eller blot lever det meste af deres liv utilfredse og konstant på jagt efter de gluten- og sukkerfri æbleskiver, der nu skal ’gøre det for dem’’.

Mit håb og gentagne opråb er: Lad ikke sidstnævnte blive dig. Løsriv dig, vågn op og vend så snuden indad i stedet. Det, jeg gerne vil frem til med denne artikel er, at det ikke er fordi, du for eksempel spiser tre æbleskiver med sukker og hvede, at du ikke opnår det, du vil, eller ikke formår at leve sundt. Det er, når du igen og igen spiser halvdelen eller hele posen med æbleskiver (og hvad der nu ellers ryger ned af poser i tide og utide i løbet af året) og tror, at det så hjælper dig at spise dem på en anden, men nu lidt ‘smartere’ måde, der måske lyder lidt for god til at være sand, at filmen knækker for dig. Det er lidt ligesom at tro, at det er mellem jul og nytår, du opbygger din kageform for hele det næste år. Derfor er et godt råd, næste gang du starter ’projekt sund livsstil op’’ at tænke over, om dét,  du skal i gang med, er noget, du kan gøre resten af dit liv. Hvis ikke, så lad være at spilde din tid med det – og hvis det er, så fortsæt. 

En god idé er selvfølgelig også at finde ud af, hvorfor du spiser hele posen, og hvorfor du tror, måske endda gentagne gange, at den ene, anden eller tredje helt ’specielle’’ og ’unikke’’ måde at indtage fødevarer på skulle kunne gøre det for dig. Sandheden er nemlig, at der ikke er en skid, der kan gøre det for dig andet end dig selv (ville jeg også ønske, der var nogen, der havde fortalt mig for 17 år siden, da jeg selv var så naiv at lade det fylde alt for meget i mit eget liv). Så STOP dit sædvanlige trip (inden du bryder dig selv ned med alt det, du ikke ’må’’) og begynd NU med at gøre dig selv den tjeneste at lære at leve med mådehold, sund fornuft og en ’både og’’-mentalitet. Også i december. Ved at gøre dét bygger du dig selv op og finder ud af, at mad ikke er farligt, og at det er okay at nyde helt almindelige æbleskiver med måde (æbleskiver er bare et eksempel- det håber jeg, du kan regne ud). Samtidig med, at du også finder nydelse i at tilberede og spise sund og nærende mad – det meste af tiden.

Når de to ender mødes, har du regnet den ud, og lad mig bare sige til dig, at jeg næsten vil give dig mit ord på, at dit liv vil forandre sig på mange måder. Til det bedre og stærkere, når du kommer dertil. Det vil nemlig føles som en befrielse ikke at skulle være styret af at tænke på mad konstant, og hvad man nu lige har af restriktioner – eller omvendt – hver gang man ’fejler’’ i sin måde at spise på – og kaster håndklædet i ringen. For der er intet, der er forbudt, når man når dertil. Så er alt tilladt, og fordi man har opbygget en hel del mere selvkærlighed og tro på sig selv i den proces (som er en stor del af at knække ens sundhedskode), har man også lyst til det meste af tiden at fylde på med det gode brændstof af kvalitet. Samtidig ved man også godt med sin sunde fornuft og ved at følge sine instinkter, at livet også handler om nydelse, som ikke kun består af at huske sine 600 gram grøntsager og 2 liter vand
om dagen. En af de mange nydelser livet også har at byde på, findes blandt andet i de sanser, hvor vi smager, dufter og lader os forføre engang imellem af, hvad der nu er lækkerier for os hver især. Det kaldes at give slip og leve livet. Gør derfor den indsats, der skal til, og få styr på dig selv dér, hvor du én gang for alle balancerer på den linje, der hedder ’den gode selvkontrol og dét at give slip med god samvittighed’’. For det er dér, du finder nøglen til din permanente forandring. 

Alt sammen uddrag fra bogen ‘KOM SÅ! Du er stærkere end du tror’

Kommentarer

Kommentarer