‘SÅ GIV SGU DA PIGEN EN IS!’

PLUS/MINUS 25 KG PÅ 20 ÅR
12. marts 2018
TÆNK DIG NU OM!
22. maj 2018
Vis alle

‘SÅ GIV SGU DA PIGEN EN IS!’

Først og fremmest, så beklager jeg den manglende aktivitet her på bloggen. Der er ingen undskyldning, andet end at mine opdateringer på mine sociale medier indimellem er så lange, at de måske burde have været en blog i stedet, men forbliver en Facebook og/eller Instagram opdatering. Måske dumt, fordi de forsvinder med tidslinjen. Jeg vil derfor fremover også begynde, at smide de lidt længere opdateringer op som blogpost. På den måde er de altid samlet på et sted, hvor man kan søge efter dem og finde dem. Nu til sagen.

Forleden postede jeg følgende opdatering på min private fb profil:

“Overhører pige ca. 4 år bag på sin fars cykel, der kører forbi isbutikken og kontoret, hvor jeg sidder udenfor i fire-fyrre-fucking-grader, imens masser af mennesker, jeg selv inklusiv sidder eller går og spiser en is.

‘Far, far må jeg få en is (sagt med glad og mild stemme)?’

‘Nej! Det er ikke weekend!!’ (tavshed fra barnet)

Jeg skulle VIRKELIG anstrenge mig for ikke at råbe:

‘SÅ GIV SGU DA PIGEN EN IS OG SPIS DIT HVERDAGSKLID SELV, FOR HELVEDE!’

Jaja, jeg ved godt at den sidste bemærkning med ‘hverdagsklid’ er ren gætteri og udover det er jeg ikke ligefrem den stille pige i klassen, der holder sig tilbage og undgår at provokere indimellem. Men udover det, så mener jeg hvert et ord i den opdatering og det vil jeg gerne uddybe.

Jeg vil indlede med at uddybe det på baggrund af en af mine venner som knyttede en kommentar til mine ord, hvilket jeg er glad for, da det kun skaber god debat, refleksion og plads til at uddybe.

Kommentaren gik på hvordan jeg kunne vide at det var en ‘hvedeklid familie’, og ikke bare en god forælder, der lærer sine børn, at de ikke bare kan få is hele tiden. Fordi børn kan jo spise is morgen, middag og aften, og på et tidspunkt må der derfor være regler, for at det ikke kører af sporet. Sådan kunne det jo også fortolkes.

Og det kan det, fortolkes på flere måder og jeg er sikker på, at mange sidder tilbage med samme tanker, især mennesker som selv praktiserer og er fortaler for, at alt fornøjelse kun hører weekenden til. Derfor, lad mig forklare min viden, synspunkt og erfaring, som jeg også delte i tråden.

Jeg tror det er tydeligt for enhver der følger mig, at jeg ikke er fan af ‘enten eller’, og det er præcis hvad det er for mig, når det bliver delt op i ‘weekend’ og ‘hverdag’. Selvfølgelig skal det sunde fylde mest, det meste af tiden, det ved ethvert menneske med deres sunde fornuft i behold. At langt fra alle så ikke praktiserer det, det er en anden snak.

Jeg mener, at man som forældre har et ansvar for at få barnet til at forstå, at is på en solrig onsdag ikke er lig med is HVER DAG hele året rundt. Det er nemlig misforstået sundhed i min verden, at fornægte sig selv og sit barn en is, bare fordi dagen ikke har det ‘rigtige’ navn. De fleste voksne, med deres forstand i behold, fornægter sig jo heller ikke en kold øl eller et glas rosé på en varm sommerdag, hvis det er der de har lyst, men udskyder det til lørdag, hvor der måske regner og lysten ikke er der, ‘bare fordi’ det står i ens regler. Såfremt lader man sig lige pludselig dikterer af et ‘sundhedsregime’ man har stillet op for sig selv og som hurtigt kan føre til et sidespor, hvor man ikke kan leve det meste af tiden, men kun i kortere perioder. Det er en hårfin balance det her emne, som mange mange mennesker har svært ved at navigere i ifht. ‘sundhed’, dem selv og deres unger, men som når dagen er omme, er så simpelt et koncept.

Jeg kan yderligere tilføje, at jeg de sidste mange år har haft kontakt med flere tusinde mennesker som lider under netop det koncept, hvor ‘fornøjelse’ kun hørte sig til i weekenden eller omvendt, at der slet ingen opsyn var med det og det var frit tilgængeligt 24/7, igennem deres opvækst.

Jeg siger ikke det er nemt eller hvad der er ‘rigtigt’ for den enkelte at gøre, men jeg siger, at det er tilladt for os alle, at gøre os umage og tage ansvar, først og fremmest så vi selv lever et stærkt, sundt og balanceret liv og derfra kan bryde de dårlige mønstre vi har med os i bagagen, og yderligere også give vores poder et stærkere fundament end vi selv fik. Jeg tror ikke på ‘fornægtelse’ er sundhed og fornægtelse er for mig weekend vs hverdag. Fordi én is på hverdage når solen skinner og der er varmt, er ikke lig med at den dag så er usund, hvis resten af dagen består af masser af gode nærende fødevarer af kvalitet. Flere is, chokolade, chips osv. hver dag er derimod en blindgyde, men ikke ÉN is!

Herhjemme har det aldrig været KUN weekend eller KUN hverdag og der har aldrig været skaberi eller hysteri omkring at ‘ville have’ f.eks. is hver dag, selvom det har været tilgængeligt alle ugens dage, med måde og hvis vi har haft lyst. Det har altid været helt fredeligt og det er som jeg oplever det, kun et spørgsmål om at vi voksne håndtere det ansvarligt og i børnehøjde. Børn er børn og aner ikke en kæft om hvad der foregår, udover det vi voksne signalerer og putter ind i dem af adfærd. Derfra også en stor del af vores egen adfærd og overbevisninger på godt og ondt, som vi alle har slæbt med os fra vores forældre og som for mange bare går i arv i generationer! Vi har kun de ressourcer med os som vi har, men vi kan altid, ALTID hvis vi beslutter det, tilegne os mere viden, omkring at blive klogere på os selv, med det formål at leve en forholdsvis balanceret livsstil, med os selv og vores elskede unger – det meste af tiden.

God pinse!

Ps. Jeg har oprettet en lukket VIP gruppe via min fb side. Hvis du har lyst til at udvide din horisont og blive endnu mere inspireret, kan du blive lukket ind HER. Eneste krav om at blive lukket ind er, at have gode intentioner, positiv energi, være åben og nysgerrig og ikke mindst, have lyst til at blive en bedre, stærkere og mere powerfuld udgave af dig selv, hele vejen rundt.

Kommentarer

Kommentarer