SÅDAN KNÆKKEDE JEG SELV KODEN

HVEM ER DU EGENTLIG?
8. november 2018
DET ER BARE MAD FOR FANDEN
27. november 2018
Vis alle

SÅDAN KNÆKKEDE JEG SELV KODEN

Hvis du vil vide hvordan jeg selv knækkede koden, da jeg som yngre røg ind i en periode hvor jeg blev sundhedsforstyrret og skabte en masse unødig støj og dermed fik et forskruet selvbillede, så læs videre. Måske kan du relaterer og hvem ved, måske dernæst reflektere over om det måske også er en måde du selv kan knække koden på.

Kort fortalt (og som du sikkert har hørt til mine foredrag eller læst i mine bøger), så har jeg det meste af mit liv altid haft et sundt og naturligt forhold til konceptet ‘sundhed’, herunder sport og bevægelse af kroppen som noget helt naturligt og det samme med mad, som har været ret balanceret og sundt, det meste af mit liv. Indtil den dag jeg af andre årsager og omstændigheder blev viklet ind i mad og træning på en uhensigtsmæssig måde, for første gang i mit liv.

Altså der hvor når jeg kiggede mig i spejlet altid fokuserede på det jeg ville forbedre og aldrig var godt nok. Der hvor jeg dagligt gik på vægten og lod den kontrollere hvordan jeg skulle have det med mig selv, hver dag. Der hvor jeg både talte kalorier i en periode eller skrev alt ned hvad jeg spiste og hvornår. Der hvor jeg havde regler for mig selv som handlede om hvilke fødevarer jeg måtte spise og hvilke jeg ikke måtte spise. Der hvor jeg KUN måtte ‘synde’ om fredagen og derfor gik hele ugen og følte jeg levede i askese og ikke kunne tænke på andet end chokolade, is, slik mm. Der hvor jeg af samme årsag kapitulerede og ikke bare ‘faldt i’, men gik total amok, når nu jeg havde ‘undværet’ og ‘fornægtet’ mig selv lækkerier så længe. Der hvor jeg efterfølgende fik det både fysisk og psykisk dårligt og slog mig selv i hovedet om hvor stor en fucking taber jeg var, når jeg ikke engang kunne opretholde og følge det jeg havde sat op for mig selv. Der hvor jeg dagen efter skulle ud at træne som straf fordi jeg var ‘faldet i’, hvor det ellers altid førhen og hele mit liv op til, havde været drevet som en kæmpe lyst, passion og glæde. Der hvor jeg ofte takkede nej til sociale arrangementer, fordi der var det da slet ikke til at styre hvad der blev serveret og røg indenbords. Der hvor jeg troede jeg kontrollede ‘det shit’, selvom det hele var vendt på hovedet og det var dét der kontrollerede mig. Endda i en sådan grad at jeg i den periode aldrig rigtigt synes om mig selv og det var ikke den periode i mit liv hvor jeg pga. fest, sjov og ballade og en del junk food tog 12 kg på (og senere smed naturligt igen, altså uden kur eller lignende). Nej, det var den periode hvor jeg vejede 55-56-57 kg og var blevet viklet ind i et spind af sundhed der tog overhånd, men gæt hvad, som intet havde med sundhed at gøre.

Ligesom det heller ikke havde noget at gøre med de ‘helt specielle måder’ jeg måtte spise på og ikke spise på, som var hensigten skulle give mig det resultat som jeg gik og ønskede mig. Fordi det var ikke muligt og det fandtes ikke, hverken igennem damebladssundhedsplammer eller sundhedseksperter der fortalte, at hvis du bare spiser sådan og sådan og følger det her koncept eller udelukker de her fødevarer, så taber du dig, finder du lykken og alt hvad du drømmer om bliver opfyldt. Lykken fandtes og findes KUN indeni mig (og dig) og nu kommer det vilde og pointen. Ved du hvad der skete da jeg til sidst løsrev fra mig fra alle de regler og alle de planer og alt det lort og i stedet begyndte at stille mig selv nogle ret alvorlige spørgsmål, som f.eks ‘hvad fanden handler det her om?’ Og turde svare ærligt på dét (hvad det præcis handlede om fortæller jeg bla. til mine foredrag). Så skete der det, at jeg stille og roligt blev klar over hvorfor jeg egentlig lod mig dikterer og dermed begrænse i livet. Derfra (ikke uden en indsats og hårdt indre arbejde) kunne jeg stille og roligt begynde at give slip og har sidenhen aldrig set mig tilbage.

Og tænk engang, med tiden fandt jeg tilbage til hvem jeg egentlig altid har været i starten af mit liv. Jeg begyndte igen at dyrke sport/træne fra et passioneret sted og fik et afslappet og balanceret forhold til mad (og mig selv) og valgte/vælger det der var godt for mig, det meste af tiden. Ligesom lækkerier også blev en del af mit liv på en helt naturlig måde, hvor jeg aldrig fornægtede mig selv noget som helst, men tog et bevidst valg fra et kærligt sted, om jeg havde lyst eller ikke lyst og om det ‘gav’ mig noget godt eller ej. Som årerne gik blev  jeg ‘helt naturligt’ bygget stærkere op end nogensinde før, privat som professionelt og jeg har efterfølgende aldrig tøvet med at bede om hjælp i svære situationer og har brugt meget af de sidste 15 år på at se på mig selv. For netop at undgå at havne samme steder igen som tidligere, hvor jeg har spændt ben for mig selv. Jeg ved at mine ‘kriser’ i livet også har formet mig til den jeg er i dag og hvor jeg er i dag. Fordi jeg ‘greb dem’ og efterfølgende lærte lektien, blev klogere og fortsatte med at udvikle mig. Der er intet der er så skidt at det ikke er godt for noget, hvis vi griber chancen når vi falder, så det rent faktisk gør os stærkere, i stedet for bare at køre i ring og få det samme resultat som altid.

Jeg VED der er mange der kan kende til de mønstre jeg beskriver her, ikke at det er helt det samme og slet ikke det samme der ligger bag, men ikke desto mindre, har været eller er i samme sko. Der hvor sundhed tager overhånd i håbet om at finde ind til den kærlighed i sig selv, som jo er så afgørende for, om vi har det godt med os selv, for hvem vi er, indvendig som udvendig. Mit bedste råd er derfor ‘giv slip’ på det. Ikke som i giv slip så du er ligeglad og lader det hele sejle. Slet ikke, det er også et sidespor. Men vælg dine kampe med omhu og hvor du lægger den største indsats og bruger alt din energi. Fordi det har afgørende betydning for, om du kommer nærmere eller længere væk fra dig selv. Gør hvad du skal gøre ifht. at bevæge din krop, jo det er en god ide at passe på den, fordi uden den er du f*cked. Spis gode sager som bygger dig op og tillad dig selv nydelse med god samvittighed, alt imens du gør hvad der skal til for at tage hensigtsmæssige valg for dig selv, som f.eks at begynde at være opmærksom på den adfærd du har, hvordan du taler til dig selv (og måske til andre), hvorfor du tænker om dig selv som du gør osv. Nysgerrighed fører til bevidsthed og bevidsthed kan føre til oprydning og oprydning kan gøre plads til at starte et nyt og stærkere kapitel i dit liv. Så, visk tavlen ren, start på en frisk og med en ny og ‘sundere’ indgangsvinkel og jeg lover dig, at mange ting falder helt naturligt på plads for dig, som tiden går. Hvis du bliver ved. BLIV VED! <3

Ps. Når jeg siger jeg i dag lever en balanceret livsstil det meste af tiden, så betyder det ifht. mad og træning at jeg er ‘fri’. Jeg ligger ikke mere energi i mad end hvad det er og derfor render jeg heller ikke rundt og tænker på mad, andet end når jeg skal tage stilling til at spise og hvad, fordi jeg er sulten. Det betyder dog noget for mig at spise det jeg kan lide og primært købe kvalitet, da det er en værdi for mig, at fylde mig selv med noget der er lækkert og har en forholdvis høj standard. Det hele med udgangspunkt i at jeg er det værd. Det betyder ikke, at jeg som de fleste andre, ikke også supper en hurtig klapsammen med leverpostej, når det går stærkt, hvilket i øvrigt også er en del af en sund livsstil, at gøre og kunne.

Men jeg kan bedst lide at fylde mig selv med gode råvarer og jeg spiser både grøntsager (og drikker dem), kød (altid økologisk) ca. 1-2 gange om ugen, fjerkræ (altid økologisk) ca. en gang om ugen og fisk ca. 1-2 gang om ugen. Udover det har jeg også flere kødfrie dage hver uge. Tilbehør er oftest grønt og indimellem enten kartofler, ris, pasta (mest i vinterhalvåret). Jeg spiser mest groft når jeg indtager brød, jeg spiser og drikker også mælkeprodukter (ikke mælk det bryder jeg mig ikke om mere, men f.eks yougurt, creme fraiche, fløde mm.), æg indtager jeg en del af og frugt er jeg ikke den bedste til at spise, men får en del bananer hver uge og alle afskygninger af bær om foråret/sommeren. Udover det, drikker jeg meget vand og slukker primært tørsten i det. Jeg nyder meget mine sunde måltider, ligesom jeg nyder at spise en form for chokolade de fleste dage. Det fungerer bedst for mig sådan, istedet for KUN at må have en dag om ugen eller KUN i weekenden, hvor der er ‘plads til den slags’. Det virker ikke for mig, som min historik fortæller alt om! Mht mængder/portioner kender jeg min krop og mine behov ud og ind og tænker ikke på hvor meget eller lidt jeg kan og skal spise. Jeg spiser til jeg er tilfredsstillet og stopper så der. Vores krop og system fortæller os alt, hvis vi vil være søde at mærke og lytte efter, istedet for alt for ofte at lade os dikterer af hovedet og vores følelser, i denne sammenhæng.

Der er ikke noget rumforskning i den måde jeg lever eller træner på for den sags skyld. Jeg er drevet fra et godt og lystbetonet sted, hvor der hverken er for meget eller for lidt af noget – det meste af tiden. Og grunden til jeg ofte skriver ‘det meste af tiden’ er fordi, at alting ikke bare spiller 110 % for nogle mennesker. Livet er ikke konstant, det går op og det går ned. Men der hvor vi øver os og gør en indsats, vil dét naturligvis over tid ‘falde på plads’ hvor vi formår at leve et ukompliceret sted fra – det meste af tiden. Hvilket må være at stræbe efter, hvis vi på den ene eller anden måde i vores liv eller med os selv, ønsker mere frihed, overskud, selvkærlighed, glæde og balance.

Jeg håber du kunne bruge noget fra mit eget liv til at blive inspireret mod din egen rejse. Det er ihvertfald mit håb og ønske. Start i dag, senest imorgen, fordi tiden du ved, den kommer sgu ikke tilbage.

 

Har du brug for hjælp til at starte din endelige og sidste rejse, så holder jeg inden længe WORKSHOP i Kbh. – Århus – Odense – Aalborg. Du finder alt info og en Early bird pris HER.

Kommentarer

Kommentarer